Failed to connect to MySQL: Access denied for user 'wwwnordiccra'@'localhost' (using password: YES)


Killen som vill till toppen!

Killen som vill till toppen!

Han är 21 år och har bara jobbat drygt ett halvår som mobilkranförare hos Nordic Crane. Trots det råder det inget tvivel om att Kristian Lorentzen Mansåker vet vad han vill. Han vill upp – till toppen.

Folk som ska dit måste ha drivkraft och ta initiativ. Det har killen från Lye på Jæren. – Om du ska nå ett mål måste du vara villig att kämpa, säger han själv.

Och det var just det han gjorde då han i januari i år tog kontakt med Nordic Crane med önskemål om jobb. Innan dess hade han varit uthyrd som elementmontör. Under ett uppdrag i Flekkefjord mötte han Nordic Cranes personal och tyckte att det verkade vara spännande och utmanande att vara kranförare. Tanken på möjligheterna ville inte släppa taget. Även om han hade erfarenhet som både svetsare och elektriker, visste han att det var detta han ville jobba med.

Och Kristian visste att om möjligheten skulle dyka upp, var han själv tvungen att ta initiativet. Första steget på vägen var kompetens och formell bakgrund för att kunna manövrera en mobilkran.

Utbildning på eget initiativ

Sagt och gjort. 21-åringen från Jæren tog saken i egna händer och anmälde sig till en kurs på Rogaland Kranskole i Skurve i Gjesdal. En hel månad tog det. Men när månaden var slut hade han kranförarbeviset.

Utan kran, inget jobb. Men Kristian funderade inte över vem han ville arbeta för. Nordic Crane – ingen över, ingen vid sidan.

Han tog kontakt med bolaget medan han fortfarande gick i skolan. Mannen i den andra telefonluren, Roy Otto, såg gärna att han skickade ett mail med mer information. Men det ville inte Kristian. Han ville gärna möta Roy ansikte mot ansikte. Och det fick han. Dagen efter var 21-åringen på plats i Soma. Och efter 10 minuter fick han erbjudande om jobb. Arbetskontraktet undertecknades och därmed var han i mål – för den delen av sträckan.
Det var varken första eller sista gången som Roy Otto anställde en man hos Nordic Crane. Men den här gången var det verkligen speciellt. Att 21-åringen från Lye var rätt man förstod han direkt. Vad är det då med denna nykomling som gör just honom lämpad?

Har fått mycket förtroende

– Jag hoppas och tror att jag är plikttrogen. Och jag brinner för jobbet, nästan oavsett när på dygnet det är. Jag gör många olika uppdrag beroende på var det finns behov av mig – här eller där. Och jag har också fått en ny kran, säger Kristian och visar stolt upp en imponerande maskin. Från en 60- till en 160-tonskran på några få månader. DET berättar att den här mannen har fått förtroende.

– Det viktigaste med Kristian är nog att han både har lust, vilja och förmåga att bli en bra kranförare, säger Øyvind Dahle hos Nordic Crane Group AS. Den förhållandevis färska medarbetaren har funnit sig väl tillrätta i arbetsmiljön. Det råder inget tvivel om att Roy träffade huvudet på spiken när han anställde honom.

– En bra person för företaget, vem är det?
– Det är en som levererar i förhållande till det som ska göras. En som arbetar bra med samordnarna, har ett bra förhållande till kunderna, gör jobbet enligt avtalad tid och samarbetar med de andra på arbetsplatserna. Dessutom fokuserar vi på att vara lösningsorienterade och flexibla. Vårt fokus är kundens behov, i alla lägen. Det är särskilt viktigt eftersom många är beroende av att våra kranar gör jobbet som de ska och när de ska. Allt detta kan Kristian, som har imponerat trots sin korta anställningstid, berättar Dahle.

Anstränger sig lite extra, nöjd med villkoren

Fullt fokus på HMS är själva grunden till att göra ett bra jobb. När man arbetar med stora vikter och ett lyft kan omfatta 20 ton, säger det sig själv att kravet på säkerhet är avgörande. Mycket kan gå fel. Det är viktigt med tillit och hänsyn till människor och materiella värden. Säkert jobb-analys, riskbedömning – allt detta är en del av kranförarens arbetsdag.

Detta slår Kristian fast medan han visar upp kranen, en Tadano Faun – eller bara Faun som den kallas för till vardags. Stabil. Bra att köra. Och stark. En dröm att jobba med.

– Goda arbetsvillkor?
– Javisst. Och jag är mycket nöjd med lönen. Så länge jag är fri och ledig kan jag ställa upp när det finns behov av mig. Det ger lite extra i plånboken och det passar mig bra. Den här dagen jobbar han på ett nybygge i Risavika i Sola. Imorgon är jobbet någon annanstans. Var vet han inte just nu. Det är just detta som gör utmaningarna så spännande. Ingen dag är den andra lik, slår Kristian Lorentzen Mansåker fast.

Failed to connect to MySQL: Access denied for user 'wwwnordiccra'@'localhost' (using password: YES)

FAKTA OM KRISTIAN:

  • Ålder: 21
  • Anställd på: Nordic Crane Stangeland AS
  • Familj: Singel
  • Yrke: Kranförare
  • Fritidsintressen: Bilar
  • Lyssnar på: Alla möjliga musiktyper
  • Äter helst: Övertidsmat